0 артикула
BGN
  • EUR
  • BGN
  • Начало +
  • |
  • Електронни книги +
  • Предстоящи +
  • КСК 2024 +
  • Условия +
  • |

Проф. д-р Соня Тончева за монографията “Пътят на кръвта от донора до реципиента (Дейности на медицинската сестра)” с автор Милена Тодорова

Дата: 2024-09-19

ЕДИН СЪВРЕМЕНЕН ПОГЛЕД ПО ПЪТЯ НА КРЪВТА ОТ ДОНОРА ДО РЕЦИПИЕНТА С ФОКУС ДЕЙНОСТИТЕ НА МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА…

                В ръцете си държите авторската творба на гл. ас. Милена Тодорова по един изключително важен за обществото ни проблем – безвъзмездното кръводаряване. Днес повече от всякога търсим хуманното решение на този проблем, от решаването на който зависи човешки живот, и то във време на бездуховност, грубост, алчност и безпардонност. Безспорно професионалната автобиография показва, че избраната тема на монографичния труд е повлияна от професионалната реализация на гл. ас. Тодорова и най-вече от натрупания опит в Отделението по трансфузионна хематология на „МБАЛ – Шумен“ АД, където тя работи повече от 10 години.

                Представеният монографичен труд е структуриран в 4 глави в строга логическа последователност и дава пълна представа за концепцията, методологията, структурата и резултатите на проведените от авторката проучвания.

                В първата глава детайлно са разгледани важни фундаментални въпроси, засягащи проблема кръводаряване – доброволно и безвъзмездно кръводаряване, родствено кръводаряване, платено кръводаряване – и на този фон е засегната организацията на работния процес в трансфузионната хематология (ТХ) и ролята на медицинската сестра с приноса, който има за качеството на дейността в ТХ.

                Във втората глава авторката представя вижданията си за прилагане на иновативни подходи за привличане и задържане на донори, като предлага собствено разработени инструменти, насочени към изпълнителите в процеса кръводаряване, а също и към дарителите. Отправен е поглед и към студентите, които са бъдещи изпълнители, но и дарители…

                В третата глава авторката насочва вниманието на читателя към пандемията, предизвикана от вируса COVID-19, която се определя като най-голямото здравно, социално и икономическо предизвикателство в съвременната история на човечеството. Пандемията COVID-19 се оказа предизвикателство на новото съвремие пред здравните системи на всяка от засегнатите страни. През декември 2019 г., с възникването на болестта, започва и изпитание на различни видове терапии. Сред всички лекарства, прилагани за лечение на COVID-19, се откроява терапията с реконвалесцентна плазма. Авторката прави надежден обзор на опита на редица страни (Аржентина, Словения, Унгария и др.) по прилагане на реконвалесцентна плазма и ефектите от това лечение. Изследователският усет насочва вниманието на гл. ас. Тодорова към регион Шумен – за същия период от 1.01.2021 г. до 31.03.2021 г. болните с COVID-19 са 3940, като 835 от тях са били хоспитализирани и при 276 приложената терапия включва и преливане на реконвалесцентна плазма. Още повече че всеки пети респондент от преболедувалите COVID-19 в проучването е посочил, че има медицинско образование, т.е. е бил в досег, заразен е и е преболедувал.

                В четвърта глава са обсъдени дейностите на медицинската сестра при провеждане на хемотрансфузионна терапия и е анализиран опитът на САЩ, Италия, Испания, Франция, СССР, Република Турция, Германия, Иран и България. Със сантимент е представен процесът кръводаряване в Шумен от 1933 г. Тази част на монографичния труд предоставя информация относно:

•             Видове кръвни продукти и действие при прилагането им върху организма

•             Подготовка и алгоритъм за извършване на хемотрансфузия

•             Кръвни групи – определяне на ориентировъчна кръвна група и задължения на медицинската сестра.

                Авторката богато е онагледила тази част на монографията със собствени снимки, които визуализират участието на медицинската сестра в процеса на осъществяване на хемотрансфузия – от вземане на кръв, определяне на кръвни групи, до момента на самото кръвопреливане. Проблемът е съвременно представен чрез подходящи алгоритми, спазването на които може да гарантира качество на интервенцията.

                Кръводаряването е хуманен, безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност към всеки, който страда от заболяване, обуславящо преливане на кръвни продукти, или е пострадал при инцидент. Здравето на хората е проблем от особено съществено социално значение. Чрез кръводаряването се осигуряват безопасни и ефективни кръвни съставки за задоволяване на медицинските нужди на лечебните заведения. В настоящия монографичен труд е направено задълбочено и систематизирано проучване, както и цялостно изследване на проблема „кръводаряване“ в контекста на дейностите на медицинската сестра. Авторската теза е доказана с проученото мнение на респондентите, собствен опит и възможността чрез подобряване на качеството на здравните грижи да се привличат повече доброволни кръводарители. Отчитайки спецификата на работата на медицинската сестра в трансфузионната мрежа (ТМ) и професионалните ѝ компетенции, авторката създава „Модел на професионално поведение на медицинската сестра при работа с кръводарителя“. Предложеният модел обхваща дейността на медицинската сестра в различните етапи на процеса на кръводаряване. Прилагането на този модел според гл. ас. Тодорова ще повлияе положително върху психоемоционалното състояние на кандидат-донора, ще повиши удовлетвореността на кръводарителя от здравните грижи и ще увеличи значимостта на осъществения акт на кръводаряване. Актуалността на разглежданата тема, отчитането на противоречията и недостатъчното проучване на проблема у нас са причина за определяне на темата на монографичния труд.

                На съвременния етап медицинските сестри се разглеждат като ценен ресурс на здравеопазните системи във всички държави. Те са равностойни участници в процеса на медицинско обслужване на пациентите, със свои автономни функции и носят отговорност за качеството на здравните грижи. Медицинската сестра, използвайки своето критично мислене, може да формулира целта на дейността си, която в процеса на кръводаряване трябва да е насочена към постигане на удовлетвореност за кръводарителя. Това е предпоставка за осъществяване на последващо кръводаряване не само за нуждаещ се близък. Качеството на здравните грижи в процеса на кръводаряване обуславя включването на донора в акции за доброволно и безвъзмездно кръводаряване. Тази авторска теза е доказана с научното проучване и поради това считам, че проучването на възможностите за оптимизиране на участието на медицинската сестра в процеса на кръводаряване има важно научно и практическо значение. Проблемите, свързани с ролята на медицинската сестра в процеса на кръводаряване, са от решаващо значение за осигуряване на достатъчно количество безопасна кръв, прилагана при хемотрансфузия. Разширените компетенции на медицинската сестра, работеща в ТМ, могат да имат принос за изграждане на обществена признателност и благодарност към кръводарителя. Прецизно са представени резултати от 2 проучвания, като са дефинирани обхватът на проучването, както и методите, които са използвани за тяхното осъществяване. В България не са познати подобни изследвания и модел на формулирана авторска концепция и фокус. Съществуват малко на брой подобни публикации, засягащи лекарския труд в трансфузионната хематология (ТХ) у нас. Ето защо убедено възприемам настоящия монографичен труд като опит за цялостно изследване за изясняване ролята на медицинската сестра в процеса на кръводаряване, както и обсъждане на социалните аспекти на този акт.

                Гл. ас. Милена Тодорова успешно е извела и формулирала своите констатации, оценки и обобщения, както и по подходящ начин е представила продуктите от реализираната си изследователска и аналитична работа. На тази база тя предлага своите практически подходи за оптимизиране участието на медицинската сестра в процеса на кръводаряване, обхващайки различни аспекти и изразявайки критично отношение към съществуващата реалност, и нейния отговор към предизвикателството медицинските сестри, работещи в ТХ, да повишават непрекъснато качеството на здравните грижи.

                Настоящият монографичен труд създава за първи път възможност да се очертаят социалномедицинските аспекти на кръводаряването и да се търсят пътища за развитие и доказване на приноса на медицинската сестра в процеса на кръводаряване. Доказана е необходимостта от набиране и задържане на доброволни и безвъзмездни кръводарители като гарант за осигуряване на безопасни количества кръвни продукти. Обосновани са задачите и функциите на медицинската сестра в структурата на ТХ съобразно глобалните стратегии на СЗО и нагласите и компетенциите на медицинската сестра в екипа за кръвовземане. Доказани са проблеми, възникващи в процеса на кръводаряване, които биха довели до отказ от осъществяване на безвъзмездно даряване на кръв, и водещите причини за нежеланието и мотивиращите фактори за осъществяване акта на кръводаряване. Разработен е Алгоритъм за добра здравна грижа на медицинската сестра, работеща в трансфузионната мрежа.

                Изказвам удовлетвореност от съвместната работа с гл. ас. Тодорова като неин научен ръководител и стремежа ѝ за научно израстване. Надявам се авторката да разшири изследователския си интерес и да разработи и други важни за сестринството аспекти, отнасящи се до обучението и практиката на медицинската сестра.

                В заключение, книгата може да бъде полезна на трансфузионната хематология с разработените от М. Тодорова:

• Алгоритъм за добра здравна грижа на медицинската сестра, работеща в трансфузионната мрежа в процеса на кръводаряване.

• Модел на професионално поведение на медицинската сестра при работа с кръводарителя, който обхваща дейността на медицинската сестра в различните етапи на процеса на кръводаряване.

• Помощни средства, собствено разработени за целите на проучването: информационна брошура за кръводаряване – относно местата и условията за даряване на кръв; картичка за пълнолетие – за привличане към донорство на навършилите 18 години.

                Стилът на изложението в монографичния труд е ясен, съобразен с изискването за научно писане, което улеснява възприемането от по-широк кръг желаещи да се запознаят с разработения от авторката проблем. Монографичният труд би представлявал интерес за работещите в практиката, за обучението на специалистите по здравни грижи – най-вече на медицинските сестри, акушерките, на всички, които се интересуват от проблема кръводаряване и желаят да дарят безвъзмездно кръв… да дарят живот!

                Авторката е подарила на читателите готови модели, алгоритми и прекрасния си педагогически опит, за да може работещата в ТМ в България медицинска сестра да придобие знания, умения и компетенции, използвайки най-новите организационни модели за добра здравна грижа.

                Удовлетворена съм от авторския поглед на гл. ас. Милена Тодорова, с удоволствие прочетох монографичния труд и изготвих настоящата рецензия!

 

Рецензент:

Проф. д-р Соня Тончева, д.оз.н.                          

19.04.2024 г.