0 артикула
BGN
  • EUR
  • BGN
  • Начало +
  • |
  • Електронни книги +
  • Предстоящи +
  • КСК 2024 +
  • Условия +
  • |

Проф. Кирил Христозов за монографията „За остеопорозата при мъжете“ с автор д-р Радина Димитрова

Дата: 2024-04-14

Остеопорозата е широко призната като важен здравен проблем главно при жени в постменопаузална възраст. Не трябва да се пропуска обаче, че това метаболитно костно заболяване може да бъде и основна заплаха за мъжкото здраве не само в напреднала и старческа възраст. Прегледът на литературата показва, че лекарите са склонни да подценяват необходимостта от оценка на костното здраве при мъжете. Затова, нерядко диагнозата остеопороза се поставя по-късно в естествената еволюция на заболяването, а в много случаи дори след настъпване на фрактура. Нещо повече, препоръките за скрининг на различните международни асоциации, занимаващи се с проблема на остеопорозата, не са напълно уеднаквени по отношение на това дали и кога мъжете трябва да бъдат проверявани за отклонения в костната здравина. Може би причина затова са по-малкия брой клинични изпитвания при мъже в тази насока, отколкото при жени. Всъщност по-голямата част от познанията ни за мъжката остеопороза, особено по отношение на лечението, са изведени от натрупания опит при постменопаузалната остеопороза. Мъжката остеопороза обаче по-често е вторична, т.е свързана със съпътстващи заболявания. Следователно откриването на специфични причини за остеопороза при мъжете е от съществено значение за провеждане на правилно и персонализирано лечение. Освен това мъжете имат повече усложнения, свързани с остеопорозата, както и по-висока смъртност, свързана с настъпилите фрактури. В крайна сметка по-малко мъже получават не само правилна и навременна диагноза, но и адекватно лечение, като придържането към терапията при тях е много по-слабо отколкото при жените. Трябва да се отбележи и факта, че много малко проучвания оценяват ефекта от антиостеопорозната терапия при мъжете, като повечето от тях определят само костната плътност за първична крайна точка.

 

Предвид гореизложеното, представената от д-р Радина Димитрова монография „За остеопорозата при мъжете“ несъмнено е актуална. Авторът представя подробен обзор, в който се разискват както общопризнати, така и спорни въпроси, касаещи костното здраве при мъжете. Обърнато е внимание, че остеопорозата при мъжете в световен мащаб остава недооцененна. Подчертава се, че този факт е предпоставка за редица неблагоприятни последици, в това число недостатъчна ясното за разпространението на остеопорозата сред мъжкото население в международен план, липса на своевременна профилактика и превенция на заболяването, както и навременна диагноза и лечение. Особено ценни в този преглед са поставените акценти върху областите, които все още са неясни в сферата на мъжката остеопороза - от програмите за скрининг и идентифицирането на лица, които трябва да бъдат оценени за остеопороза, през диагностичните процедури за точна оценки на количествените и качествените параметри на костта, включително прецизното изчисляване на риска от фрактури, до персонализираното лечение, което взема предвид патофизиологията на остеопорозата. Отделено е специално внимание на проследяването на ефекта от антиостеопорозната терапия като диагностично-терапевтичният алгоритъм, което е обобщено нагледно и във вид на схеми.

 

В заключение трябва да се подчертае, че разглежданата монография е с висока теоретична и практическа стойност. Изложената в нея информация е добре онагледена и прегледно обобщена. Включени са 14 фигури, 13 таблици и 5 приложения, което способства за по-лесното възприемане на представените данни. Тя може да бъде препоръчана несъмнено на широка аудитория, от студенти по медицина и специализиращи лекари, до специалисти от различни области – ендокринолози, ревматолози, интернисти и всички, които имат интерес към костното здраве при мъжете.

 

Рецензент:

Проф. Кирил Христозов, д.м.

УМБАЛ „Света Марина“, Медицински университет – Варна