0 артикула
BGN
  • EUR
  • BGN
  • Начало +
  • |
  • Електронни книги +
  • Предстоящи +
  • КСК 2024 +
  • Условия +
  • |

Проф. д-р Красимир Иванов за "Костни дефекти при предна раменна нестабилност" от Светослав Добрилов

Дата: 2023-03-27

В последните години се наблюдава засилване на интереса на хората от всички възрасти към различни физически активности и спортни дейности, което, от своя страна, е предпоставка за травми на опорно-двигателния апарат. Раменната става е най-подвижната става в човешкото тяло, поради специфичните и анатомични особености представлява сложен кинематичен механизъм, който с участието на всички мускулно-сухожилни структури осигурява движенията в крайника. Като такъв сложен комплекс тази става е сред най-често уврежданите, заедно с колянната и глезенната. Изкълчването на раменната става е патология в спешната травматология и последствията, които води след себе си една раменна луксация, често са неглижирани в клиничната практика и остават за сметка на пациента. Раменната нестабилност е последствие, чиито причини са специфични и взаимодействащи си и се наблюдават както при млади пациенти, така и при възрастни след травматичен епизод. Предната раменна нестабилност като най-често усложнение и съпътстващите анатомични промени са причина за нарушаване на подвижността на крайника и качеството на живот на пациентите, претърпели раменна луксация.


Монографичният труд „Костни дефекти при предна раменна нестабилност“ застъпва проблематиката на предната раменна нестабилност с акцент към най-честите последствия – костния дефицит на ставните повърхности. Книгата е структурирана в четири отделни глави. В първата авторът акцентира върху причините за раменна нестабилност и подробното ѝ класифициране, което е от съществено значение за правилния терапевтичен подход. Втората глава представлява обширен и детайлен патофизиологичен обзор на промените при раменна нестабилност. Целенасочено са изложени основните патологични промени в раменната анатомия, като е обърнато внимание на костната архитектоника и динамичното взаимодействие на патологичните промени по време на движение. В третата глава от монографията са представени диагностичните алгоритми за установяване локализацията и степента на костен дефицит. Подробно са описани в систематизиран вид и логически последователно всички налични възможности за диагностика и оценка на костната загуба. Методиките са онагледени с множество фигури и таблици за по-добра информативност и нагледност. В раздел „Лечение“ са представени съвременните оперативни възможности за третиране на костните дефицити при раменна нестабилност. Критично са дискутирани предимствата и недостатъците на всяка от изброените техники и спецификата за тяхното приложение. Прави впечатление логическата последователност на изложението, което е следствие задълбочения стремеж на автора да обобщи и прецизира всички аспекти на предната раменна нестабилност. Адмирирам решението в края на всяка от главите да се посочат съвременните тенденции в диагностиката и лечението. Това позволява на читателя в края на всяко изложение да осъвремени своите познания за тази патология. Библиографията на всяка от главите е изчерпателна, което показва стремежа на автора да обобщава научни изследвания и да ги направи достъпни както за специалисти, така и за студенти, докторанти и специализанти.

 

Представеният за рецензиране монографичен труд е структуриран правилно, логично и възприемчиво, онагледяването е достъпно и достатъчно, без излишно претрупване и затормозяване с диаграми и фигури. Критичната дискусия по всяка една от темите е изключително полезна. Книгата напълно изпълнява целта на автора да представи една специфична проблематика, която често остава недооценена в клиничната практика. Всичко това прави монографията надеждно помагало както за специалисти ортопеди-травматолози, така и за специализанти, студенти по медицина и професионалисти в сферата на опорно-двигателната патология.

 

проф. д-р Красимир Иванов, д.м.н.,

ръководител Катедра „Обща и оперативна хирургия“ – Медицински университет – Варна, и началник на Първа клиника по хирургия, УМБАЛ „Света Марина“ – Варна