0 артикула
BGN
  • EUR
  • BGN
  • Начало +
  • |
  • Електронни книги +
  • Предстоящи +
  • КСК 2024 +
  • Условия +
  • |

Проф. Христина Групчева за монографията „Мейбомиевите жлези – норма и патология“ от Младена Радева

Дата: 2022-10-26

 Предната очна повърхност е „прозорецът на окото“ към света. Нейната структура и правилна функция са ключови за доброто зрение и качество на живот на пациентите. Монографията на д-р Радева, д.м., е уникален за България труд, посветен на една от най-важните структури на предната очна повърхност – Мейбомиевите жлези. Описани от Бранданус Мейбом в началото на XVIII век, те са обект на дълго неглижиране, което дори граничи с неразбиране на тяхната функция. Днес Мейбомиевите жлези са в „светлината на прожекторите“ като ключов играч за поддържане на хомеостазата на очната повърхност. Ето защо монографията на д-р Радева е навременна и пълноценна мярка за запознаване на офталмолозите с анатомията, физиологията, методите за изследване и лечението на Мейбомиевите жлези. Книгата е изключително богато илюстрирана, като част от нагледните материали са собствени рисунки на автора, което ѝ придава характер и я прави произведение на изкуството.

 

 Един от най-ценните раздели на книгата е главата за методи на изследване, в която авторът прави изключително детайлизирано описание на всички известни диагностични методи, при това с критичен поглед върху техните предимства и недостатъци. Отново всеки метод е надлежно илюстриран и дори описанието на фигурите е достатъчно ръководство за извършване на всяко от описаните изследвания.

 

 Д-р Радева е „щастлива“, че има достъп до почти всички съвременни възможности за лечение на Мейбомиевите жлези. Тя има практически опит и е описала „хита“ на съвременното лечение – интензивна пулсова светлина (IPL). Заедно с това в монографията намират своето място и класически, лесни за изпълнение и в домашни условия, методики.

 

 Особен интерес представлява анализът на една от най-често извършваните естетико-козметични манипулации в момента в България, Европа и света, а именно поставянето на снопчета изкуствени мигли. Анализът на д-р Радева е от полза не само за специалистите, но и за обикновените читатели. Особено полезна би била представената информация за практикуващите козметици, които често не са запознати с анатомията на предната очна повърхност.

 

 Настоящата монография е научна разработка, но и уникално, интересно и изключително добре илюстрирано четиво за широк кръг читатели. Безспорно монографията би била полезна за натрупване и опресняване на познанията на офталмолозите, както и за по-специализирана аудитория. Тя е абсолютно задължителна за всеки, който се занимава с естетични и козметични околоочни процедури. Всеки любознателен пациент може да задоволи нуждата от съвременно познание, четейки монографията.

 

 В заключение мога да кажа, че за мен монографията беше едно пътешествие в „малката планета“ на предната очна повърхност. Подобно на Малкия принц на Екзюпери, ние офталмолозите трябва да се грижим за тази повърхност, пазейки я от вредни явления и въздействия, т.е. да следваме неговата максима: „Ако е вредно растение, още щом проличи, че е вредно, трябва да се изскубне“.

 

 Сигурна съм в бъдещите академични успехи на д-р Радева, като ѝ пожелавам да следва своя професионален път със същата педантичност, с която е написала своята първа монография.

 

 

Чл.-кор. проф. д-р Христина Групчева, д.м.н., FEBO, FICO (HON), FBCLA, FIACLE

Октомври 2022 г.