0 артикула
BGN
  • EUR
  • BGN
  • Начало +
  • |
  • Електронни книги +
  • Предстоящи +
  • КСК 2024 +
  • Условия +
  • |

Доц. Павлина Петкова за монографията „Диагностика на психични и поведенчески разстройства в реалната практика (Психиатрията през погледа на терапевта)“ от Татяна Радева

Дата: 2022-08-30

Монографията с практическо приложение на д-р Таня Радева отразява нейния задълбочен опит на лекар психиатър с добра специализация в клиничната психология и психотерапия. В поредица от 11 глави тя представя основните психични и поведенчески разстройства, обхващащи тежките психопатологични нарушения при органика и ендогенните заболявания, функционалните разстройства, стреса, разстройства на личността и поведението в зряла възраст, умствената изостаналост, разстройствата на психологичното развитие, проблемите на детството и юношеството. Радева представя много разбираемо най-важните медицински и клинико-психологични аспекти при всяка нозологична група, описва типичните проявления на болестта, причините, които са провокирали нейното начало, специфичната личностова характеристика на мисленето, емоционалните преживявания, волева организация на поведението и социалните затруднения в адаптацията. Истински шедьовър са подбраните и описани от нея случаи от различните диагностични групи, които е лекувала като лекар и психотерапевт. Радева непрекъснато вплита в диагностичните си оценки собствените емоционални преживявания на съзвучност към страданието на пациента, дори когато поведението му е неразбираемо, дезорганизирано и затрудняващо всяка комуникация. Това топло емоционално свързване с пациента ѝ помага да „открие“ тази тънка и нестабилна връзка към неговата душа, която бавно във времето и взаимните усилия на терапевт–пациент води до позитивна промяна и постигане на възможното оздравяване и социална адаптация. Професионалните сесии с пациентите са представени с реалния диалог лекар–пациент, описание на невербалното му поведение, защитни механизми, които се проявяват, личните размисли, колебанията в диагностичните оценки и посока на терапевтично въздействие, продължително търсене в професионалната литература на препоръки към лечението. Изключително силни са препратките при всеки случай към психологичните и философски интерпретации за същността на психичния свят и емоции на всеки боледуващ, за метафоричния стимул на психичното страдание като изкупление и предизвикателство за нестандартни решения. Много внимателно, с професионалната точност на психиатричната диагноза за болестната промяна, но и скрития личностов потенциал на пациента и ако заложиш на него и успееш да го активираш, ще имаш шанса на успешен лечител! А д-р Радева успява да представи доста разтърсващо своята теза, че психично болният страда, но по различен начин, който често е неразбираем за околните, но само през него може да внесеш позитивна промяна! Много умело тя вплита психологични компоненти от личностовите характеристики на пациента, които допълват диагностичните лекарски оценки, като откриват пътя към психологичната свързаност и подкрепа, а оттам – към желаната промяна. Д-р Радева дава нагледно описание как един психиатър може да съчетава психологията и психотерапевтичния подход, което го прави модерен лечител, но дава и бъдещата перспектива за интегриран подход на терапия!

Монографията на д-р Радева я препоръчвам горещо и професионално откровено на психиатри, невролози, общопрактикуващи лекари, клинични психолози, психотерапевти и всички, които имат любопитството към тайнствения свят на психичните разстройства и тяхното терапевтиране, а през тях и към профилактиката на стреса и психотелесните заболявания!

 

Доц. Павлина Петкова, д.м.

Клиничен психолог, психотерапевт

26.04.2022 г.