0 артикула
BGN
  • EUR
  • BGN
  • Начало +
  • |
  • Електронни книги +
  • Предстоящи +
  • КСК 2024 +
  • Условия +
  • |

Доц. д-р Павлина Глоговска за монографията „Бронхиекстазии“ от Ваня Стефанова

Дата: 2024-05-28

В последните години бронхиектазиите придобиха ново значение в полето на респираторната медицина. Това се определя от почти десетократно нарастващото им разпространение и значение, което доведе до забележителен напредък на съвместните усилия на международната научна общност за развитие на съвременните подходи относно диагностиката, профилактиката и лечението на това заболяване.

Монографичният труд на д-р Ваня Костадинова е посветен на бронхиектазиите и предлага задълбочен преглед на основните аспекти по този проблем през погледа на клинициста.

След посочване на актуалното определение на бронхиектазиите са обобщени епидемиологични данни, прави се анализ на патофизиологията и системното възпаление при болестта. Систематизирани са различните видове бронхиектазии, етиологията, патогенезата и някои техни характерни особености.

Нарушеният клирънс и промените в имунитета при бронхиектазиите са свързани с кумулиране на мукус и повишена чувствителност към различни инфекциозни причинители. Авторката много добре е описала микробиологията на бронхиектазиите, ролята на секвенирането при определяне на микробиома и доминиращите микроорганизми както в стабилно състояние, така и при екзацербации. Посочени са данни от световната литература и от собствени наблюдения.

Клиничната картина е представена атрактивно, наред с усложненията се подчертава значението на екзацербациите и като е посочена консенсусната дефиниция за тях, са изтъкнати критериите за екзацербация.

Подробно са изложени лабораторните и инструментални диагностични изследвания – рутинни и при специфични обстоятелства. Изтъкнати са особеностите в диагностиката на микробиологичните причинители. Ценно преимущество на монографията е онагледената с клинични случаи от КПФ при УМБАЛ „Света Марина“ – Варна образна диагностика.

Специално внимание е отделено на определянето на физическия капацитет и качеството на живот на пациентите с бронхиектазии, разгледани са валидираните въпросници и тестове за тази оценка и свързаните с това измервания от ефекта на рехабилитационните програми, прилагани при пациентите с бронхиектазии.

Детайлно са анализирани оценката на тежестта и прогнозата на болестта чрез описание и сравняване на различни скали и индекси. Изтъкната е необходимостта от изграждане и комбиниране на скалите и валидиране на резултатите за по-ефективно преценяване на тези показатели.

Коморбидитетите при бронхиектазиите могат да се появят във всеки стадий на заболяването и особено при възрастни, където те допринасят за прогресията и усложненията и влошават изхода. В тази част на монографията е направен кратък преглед на проучванията по този проблем, цитирани са данни и от авторско изследване. Обобщава се значението на мултиморбидността относно влошаване на белодробната функция, екзацербации, хоспитализации и смъртност. Асоциирането на бронхиектазиите с други хронични заболявания има важно значение в много случаи и за етиологично изясняване и правилно поведение при бронхиектазиите – факт, който се подчертава в монографичния труд. Изтъкната е ролята на мултидисциплинарния подход за успешното лечение на бронхиектазиите предвид комплексната етиология на болестта, значението на самоконтрола и обучението на пациента; персонализираният подход. Очертани са основните компоненти на терапията на нарушения мукусен клирънс при пациенти в стабилно състояние. В частта за антибиотичното лечение правят впечатление цитираните оригинални данни от различни проучвания за оценка на ефективността от прилагано инхалаторно антибиотично лечение при бронхиектазии; добавена е и информация относно дълготрайната употреба на макролидни антибиотици. Описано е и онагледено със схема и таблица поведението при екзацербация на бронхиектазии. Посочени са и медикаментите, включително и тези в стадий на проучване, насочени срещу неутрофилното възпаление. Показанията за хирургично лечение и белодробна трансплантация също са застъпени. Изтъкната е ролята на стъпаловидния подход и на профилактиката на болестта. Интерес представляват и разгледаните особености в лечението на кистичната фиброза, имунодефицитните състояния, алергичната бронхопулмонална аспергилоза.

В края на книгата са очертани фенотиповете и ендотиповете на бронхиектазиите, като се подчертава многообразието и хетерогенността на болестта.

Монографията е написана на достъпен научен стил и представя актуална информация за лекари-специалисти, специализанти и студенти по медицина. Тя би била ценна и в ежедневната клинична практика, тъй като дава основни познания и насочва към правилно поведение спрямо пациента с бронхиектазии.

 

Рецензент:

Доц. д-р Павлина Глоговска, д.м.

Ръководител катедра „Пропедевтика на вътрешните болести“

Медицински университет – Плевен