150 години дарителска болница "Параскева Николау"

9,20 €

Юбилейната книга "150 години дарителска болница "Параскева Николау. 150 години в служба на здравното дело във Варна" е трета част от поредицата "Страници от историята на медицината във Варна". Изданието е под редакцията на проф. д-р Красимир Иванов.

Количество
В наличност

На страниците на книгата е представена личността на Параскева Николау и уникалното му дарение не само за Варна, но и за страната - болницата "Параскева Николау". След 150-годишен живот в служба на здравеопазването днес тя има престижна и достойна за уважение мисия - да съхранява и показва на поколенията уникалната сбирка на Музея по история на медицината във Варна и по Черноморието от праисторията до наши дни.

"Наш общ дълг е да опазим и съхраним за идните поколения тази сграда - "светиня на град Варна и на варненската медицина", хуманитарните принципи и идеи на дарителя й и богатата сбирка на нашия варненски Музей по история на медицината!"

Проф. д-р Красимир Иванов

Автори на юбилейната книга са Георги Маринов, Владимир Василев, Димитър Ставрев, Невянка Фесчиева, Огнян Горанов, Елияна Иванова, Анета Кирова. 

СЪДЪРЖАНИЕ:

ПРЕДГОВОР, проф. д-р Красимир Иванов

ПРЕДГОВОР в прослава на дарителството и дарителя Параскева Николау, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

ГЛАВА I. Обществена потребност за откриване на гражданска болница във Варна в периода след Кримската война. Владимир Василев, Георги Маринов

ГЛАВА II. Завещанието на Параскева Николау. Владимир Василев, Георги Маринов

ГЛАВА III. Болницата "Параскева Николау" - носител на нова професионална и нравствена етика в българското здравеопазване. Владимир Василев, Георги Маринов

ГЛАВА IV. Правилниците на болницата "Параскева Николау". Владимир Василев

ГЛАВА V. Статистически данни за лечебната дейност на болницата "Параскева Николау"

ГЛАВА VI. Сградата на първата дарителска болница в служба на общественото здравеопазване след 1912-1971 г.

ЗА АВТОРИТЕ

Техническо описание

Автор(и)
По редакцията на проф. д-р Красимир Иванов
Година на издаване
2019
Издателство
Медицински университет - Варна
Как да цитирате
150 години дарителска болница "Параскева Николау. 150 години в служба на здравното дело във Варна. Юбилейна книга. Ред. Кр. Иванов. Варна, МУ-Варна, 2019. 129 с.
ISBN
978-619-221-232-2