Хистологична техника. Ръководство за студенти от специалност "Медицински лаборант" Преглед отблизо

Хистологична техника. Ръководство за студенти от специалност "Медицински лаборант"

2014

Книгата представлява ръководство, представящо в детайли основните етапи, следвани при изготвяне на трайни хистологични препарати, а също и основните модерни методи за изследване на цитологичен и хистологичен материал. В ръководството са поместени 11 раздела с кратки теоретични постановки, практически съвети и...

Повече детайли

5 Артикули

15,00 лв

Добавяне към списъка с желания

Повече информация

Книгата представлява ръководство, представящо в детайли основните етапи, следвани при изготвяне на трайни хистологични препарати, а също и основните модерни методи за изследване на цитологичен и хистологичен материал. В ръководството са поместени 11 раздела с кратки теоретични постановки, практически съвети и конкретни протоколи за обработка на материала. Етапите и процесите в хистотехниката са богато илюстрирани чрез снимки, таблици и демонстративни схеми. Добавени са и редица онлайн източници на допълнителна информация по темата. След изложението е поместен кратък финален тест, който обобщава изучавания материал.

 Ръководството е съставено с цел да обогати познанията на студенти от специалност „Медицински лаборант“ към медицинските колежи и практикуващи лаборанти в областта на хистологичната техника, но може да бъде полезно и на студенти по обща медицина. То съдържа предимно лекционен материал от курса на обучение по хистологична техника за тази специалност, който е базиран на многогодишния опит на Катедра по анатомия, хистология и ембриология към Медицински Университет – Варна.

Кратко съдържание:

 1. Организация на цитологична, хистологична и електронно-микроскопска лаборатория
 2. Вземане на материал за изследване
 3. Фиксация
 4. Включване
 5. Рязане
 6. Монтиране на срезовете
 7. Оцветяване
 8. Методи за изтъкване на нервна тъкан
 9. Хистохимични методи
 10. Имунохистохимични методи
 11. Методи за цитологичен и хистологичен анализ
 12. Използвана литература и интернет информация
 13. Заключителен тест

Автори: Ваня Горанова, Стоян Павлов

Издателска къща СТЕНО, Варна, 2014

ISBN 978-954-449-749-1

 

30 други продукти в същата категория: